Vachtbehandeling voor uw hond
Diervriendelijkheid is het uitgangspunt bij trimsalon Furry Friends. Wij werken uitsluitend op een diervriendelijke manier, wat inhoudt dat we de trimbeurt voor uw hond zo stressloos mogelijk laten verlopen. Het welzijn van uw hond staat ten alle tijde voorop. U kunt een afspraak maken voor een trimbeurt bij u aan huis of in onze professioneel ingerichte salon.
Hoe trimmen wij uw hond?
Wij vinden het heel belangrijk dat het trimmen naar uw wensen gebeurt. Daarom zullen we voorafgaand aan een trimbehandeling altijd met u uw wensen overleggen. Daarna zullen we de vacht van uw hond en het eventuele probleem analyseren en geven we vakkundig advies over wat wij de beste behandeling vinden. Pas als u hiermee akkoord gaat kan het trimmen beginnen.
Wanneer maakt u een afspraak om uw hond te trimmen?
- U kunt zelf de vacht niet verzorgen door ziekte, handicap of druk bestaan.
- U vind het prettig om de hond door de rui heen te helpen, zo heeft u minder last van rondvliegend haar in huis. Daarnaast wilt u dat dit op een relaxte en hond vriendelijke manier gebeurt.
- U vind het geen fijn klusje of durft uw eigen hond niet te kammen en laat het liever aan een professional over.
Behandeling algemeen
Wanneer u uw hond wil laten trimmen zult u deze een paar uurtjes moeten afstaan. In eerste instantie zal dit lang lijken maar als u weet wat er allemaal bij een trimbeurt komt kijken valt het eigenlijk wel mee.
Wanneer u, uw hond naar de salon komt brengen zullen wij eerst samen bespreken wat uw wensen zijn voor het model van de hond. Ik probeer altijd, bij elke behandeling, zoveel mogelijk aan deze wensen te voldoen. Tijdens het bespreken van uw wensen kunt ook eventuele bijzonderheden doorgeven, dit zorgt ervoor dat ik hier tijdens de behandeling rekening mee kan houden en de trimbeurt voor de hond en/of kat zo aangenaam mogelijk verloopt.
Wij kijken hierbij niet alleen naar het ras en model maar ook naar de conditie van de vacht en welke behandeling daar het beste bij past.
Ontwollen
Ontwollen is het verwijderen van de wollige loszittende ondervacht van de hond. Bij het ontwollen maken wij gebruik van de ‘was en blaasmethode’.
Ontwollen met de ‘was en blaasmethode’
Hierbij zuigen de oude wolharen zich vol dit komt omdat van deze haren de haarschubben open staan of beschadigd zijn. Vervolgens spoelen we hond goed uit. Daarna gaan we verder met de zogeheten ‘waterblazer’ welke alle volgezogen oude wolharen uit de vacht zal blazen. Daarna zal de vacht geföhnd en geborsteld worden om eventuele vochtige plekjes en overgebleven losse haren nog te verwijderen.
De ‘was en blaasmethode’ wordt toegepast op hondenrassen met vachten zoals de herders (witte, Duitse), keeshonden, Berner sennens.
Knippen en effileren
Een gezonde vacht is essentieel voor honden om te kunnen stralen, net als haar bij mensen is geen vacht hetzelfde voor honden. Om uw dier weer in zijn of haar beste vacht te krijgen werken wij met knippen en effileren:
Knippen of effileren, welke te kiezen?
Knippen is het inkorten en modelleren van de vacht door middel van een schaar met rechte bladen. Hierbij moet u denken aan hondenrassen met een krulvacht, zoals een poedel, bichon frise of een labradoodle.
Effileren is het uitdunnen en modelleren van de vacht door middel van een schaar met aan één of twee bladen die getand is. Deze manier van knippen geeft een heel natuurlijk resultaat.
Er zijn vele vachten geschikt voor het effileren. U kunt hierbij o.a. denken aan rassen zoals de golden retriever, shih tzu, boomer of een labradoodle met fleecevacht.
Scheren
Scheren is het inkorten van de vacht met behulp van een tondeuse. Uiteraard worden na het scheren alle hondjes netjes nagelopen door de laatste pieken weg te knippen of effileren.
Wanneer scheren?
Scheren kan eigenlijk bij alle vachten die ook geschikt zijn voor knippen of effileren.
Plukken
Plukken wordt vooral gedaan bij honden met een ruwharige vacht, het is het verwijderen van de loszittende oude dekharen. De nieuwe dekharen duwen de ‘oude’ dekharen los (dit gebeurd in het haarzakje), het plukken doet dus geen pijn. Het is erg arbeidsintensief, het haar wordt plukje voor plukje uitgetrokken.
Plukken wordt vaak met de hand gedaan, als eventuele hulpmiddelen voor extra grip op ‘gladde’ haren kan er gebruik gemaakt worden van een rubberhandschoen, plukpoeder, trimsteen/mes en plukvingers.
Ruwe vacht plukken
De rassen met een ruwe vacht / plukvacht zijn o.a. ruwharige teckels, ruwharige jack russels, Cairn terrier, West Highland White terrier.